Het Femunden-meer
 

.
....................
INLEIDING NOORWEGEN

Van oudsher betekent wandelen in Noorwegen het maken van meerdaagse wandelingen (=wandeltrektochten). Ik denk daarbij aan:
dagenlang over een eenzame hoogvlakte lopen,
waarbij je een enkele berg beklimt en
in hutten (of tent) overnacht.

Voorbeeld: Hardangervidda :
Daarnaast komen er de laatste jaren steeds betere mogelijkheden voor dagwandelingen. Men begint de wandeling dan rond 10.00 uur vanaf de geparkeerde auto en is er uiterlijk 18.00 uur weer terug.

Voorbeeld: Preikestolen :Beide vormen hebben hun charme.
Op de eerste manier ervaar je de ruimte, stilte en onvervalste natuur, de tweede geeft je de mogelijkheid om in korte tijd veel te zien van de enorme
verscheidenheid.
En dankzij het in Noorwegen geldende allemansrecht staan de meeste plekken voor je open.DUITSE WANDELGIDSEN ZIJN DE BESTE:

De boeken die ik aanbeveel zijn in het Duits (of vertaald uit het Duits). Deze door mij geselecteerde 'Duitse' zijn kwalitatief veel beter dan de Engelse of Nederlandse. Hun wandelingen hebben géén gevaarlijke gedeelten en het zijn de mooiste.
Overigens dit betreft een sterke selectie uit de Duitse gidsjes. Ook in dat land wordt flink wat rommel op de markt gegooid. Denk bijv. aan de vele zwakke wandelgidsjes van Rother Wanderführer.

Taal hoeft bij dergelijke gidsjes geen groot probleem te zijn. In deze boekjes staan goede kaartfragmenten in kleur
en de belangrijkste gegevens worden verduidelijkt met behulp van symbolen en pictogrammen.

 

VIA JUTLAND NAAR NOORWEGEN ?

Dan zijn er ook twee mooie (halve)dagwandelingen mogelijk in Duitsland en Denemarken. Je hoeft er niet veel kilometers voor om te rijden, want ze liggen dicht bij de E 45.
In Duitsland kun je gaan naar Geltinger Birk en in Denemarken naar Rebild Bakker Ruten. Ze kunnen beiden naar wens ingekort worden.
Warm aanbevolen.

 

Weet je aanvullingen en verbeteringen van deze tekst ?
Graag een e-mail naar:


. ... ...

LAATST BIJGEWERKT : 6-3-2020