.
ROMSDALEN *
Wild dal bij Åndalsnes met de rotswand Trollveggen

 

 

Uit de collectie Dagwandelingen Zuid-Noorwegen
www.pietsmulders.nl/noorwegen......html

 

. 1½ + 1½ = 3 uur (zuivere looptijd).

Lichte wandeling (Er is bijna geen hoogteverschil).

Heen-en-terugwandeling vanaf boerderij Øver-Fiva naar de spoorbrug Skjervebrua.

Je wandelt over een pad onder langs de rivier aan de voet van een gigantische puinhelling. Boven die puinhelling bevindt zich Trollveggen (= de Trolwand) Het wonderlijke is dat je daar langs de Rauma-rivier vanwege de begroeiing weinig van die puinhelling ziet.

De wandelroute was schaars met rode plankjes gemarkeerd. Dat was eigenlijk niet nodig. Je hoeft de rivier maar te volgen.

Trollveggen (= de Trolwand) is Europa's hoogste, loodrechte rotswand. Ze is deel van het bergmassief Trolltindene (Trolpieken).
Van de voet tot de top van de steile rotswand is bijna 1800 m. Daarvan zijn meer dan 1000 m loodrecht en op enkele plaatsen hangt de rotswand tientallen meters over.

Kom hier niet wandelen na regen; dan is het pad te glad.

ANWB Campings:
Zie voor een overzicht anwbcamping.nl/noorwegen

Wildkamperen:
In Noorwegen mag je kamperen in de vrije natuur (allemansrecht). Zet je tent maar op een leuke plek langs een rivier of meer. Zoek wel een rustig, afgelegen plekje minimaal 150 m van een huis of hut.



..... Groen= bos......Grijs= open gebied
......Geel= landbouwgebied
Dit kaartfragment is voldoende. Je hoeft dus geen turkart te kopen.
Een goede kaart van heel Noorwegen vind je op www.norgeskart.no

Links in de kaart de rotswand Trollveggen (bijna 1800 m).
Daar tegenover aan de andere zijde van het dal (rechts in de kaart) zie je de hoorn Romsdalshornet (1550 m)


Rijd 4 km ten oosten van Åndalsnes over de brug richting Geiranger.
Sla al na enkele honderden meters linksaf een klein weggetje in naar het landgoed Fiva.
Parkeer de auto aan het einde van de weg bij boerderij Øver-Fiva.
Loop tussen twee rode schuren door. Open en sluit de elektrische draden die als hek fungeren voor het jongvee. Volg rechtdoor een klein weggetje langs een grijze schuur. Na 200 m bereik je de rivier.
Ga verder over het pad aan de westoever van de rivier de Rauma.
Het pad ligt aan de voet van een enorme puinkegel. De blokken zijn soms zo groot als een huis. Hier bij de rivier is die puinkegel
met bos begroeid. Hier ben je dan ook veilig, maar hogerop niet. Het jongvee dat overal komt, loopt dan ook aanzienlijke risico's (steenslag en vallen). Ik zag een keer een groepje koeien, waarvan er één een gat van 30 cm in de romp had. Die is dan ook direct na mijn melding doodgeschoten.
Er zijn langs de Rauma enkele smalle rivierstrandjes. Loop daar telkens even op. Ze bieden vrij uitzicht op de steile rotswand Trollveggen.
Kijk daar ook naar de prenten. Vanzelfsprekend die van koeien, daarnaast ook van edelherten (In dit gebied zijn echter géén elanden).
Je passeert 2 vissershutjes. Het eerste na 45 minuten; het tweede bij een rivierstrandje na 1 ½ uur. Dat strandje is een mooi pauzepunt op de terugweg.
Even later bereik je een beekje vlak voor de spoorbrug. Als er veel water in staat, draai je hier om. Als je de beek wel kunt passeren, kun je nog tot de spoorbrug doorlopen, om daar vervolgens om te keren.



Op deze foto kijk je vanaf de graat Romsdalseggen naar het bergmassief Trolltindene (de Trolpieken) met de steile rotswand Trollveggen.
De Trolwand is Europa's hoogste, loodrechte rotswand. Van de voet tot de top is dat bijna 1800 m. Daarvan zijn meer dan 1000 m loodrecht en op enkele plaatsen hangt de rotswand zelfs tientallen meters over.

On top of it, there are sharp and slender rock formations, balancing on the edge. These are the trolls who didn't make it home before sunrise, thus turned to stone. At least according to local folklore. That's why these spires are called Trolltindan (the Troll Peaks), and the rock wall is named Trollveggen (the Troll Wall).
De rode stippellijn is de wandeling in het Romsdalen langs de meanderende rivier de Rauma. Je begint en eindigt die wandeling bij boerderij Øver-Fiva (in de witte cirkel).
Aan de voet van de steile rotswand zien we puinkegels. Onder de Trollveggen ligt een hele grote. De verschillende puinkegels verenigen zich tot een puinhelling. Het wonderlijke is dat je van die puinhelling weinig ziet als je beneden langs de rivier wandelt.



De doorgetrokken rode lijn rechts met de aanduiding E 136 is de weg. De zwarte lijn: de spoorlijn.
De spoorlijn steekt bij de brug Skjervebrua (rechtsonder) de rivier over.
Daar ben je op ca 50 m boven zeeniveau. Onderaan zie je ook het Utsiktspunkt van de Stabbeskaret-wandeling op 1431 m hoogte. Het hoogteverschil tussen de dalbodem en het uitzichtpunt is hier dus bijna 1400 m.



De (zalmrijke) rivier de Rauma met in de verte de spoorbrug Skjervebrua.
Rechtsonder zie je een gedeelte van de grote puinkegel onder de steile rotswand Trollveggen. De Trollveggen zelf is hier niet te zien.
Het Romsdal is in het Pleistoceen langdurig vergletsjerd geweest. Het bezit een karakteristieke dwarsdoorsnede: een u-vormig dwarsprofiel.


Deze wandelsite is niet-commercieel, onafhankelijk en gratis. Dat is enkel mogelijk door steun van de bezoekers.

Heb je hier goede info gevonden, toon dan je waardering door een kleine donatie voor het vele werk.
Zo kan de website ook gratis blijven en uitgebouwd worden!

................................... .
. Betaal met deze knop in een paar klikken via je eigen PayPal-saldo.
. Heb je zelf nog geen PayPal-rekening, dan kun je toch via PayPal vanaf je creditcard geld overmaken.

Uiteraard kun je ook doneren door overschrijving op mijn
ING-bankrekening:

IBAN : NL38 INGB 0003 5057 89
BIC : INGBNL2A
t.n.v. P. C.M. Smulders.


Zie voor andere dagwandelingen Zuid-Noorwegen:
www.pietsmulders.nl/noorwegen......html


LAATST BIJGEWERKT : 11-11-2020.